Fallrekkverk og fasader til Oslo Bylegevakt (OSBL)
Nye Oslo Bylegevakt står snart ferdig. EMV har arbeidet tett på for å levere spesialtilpassede løsninger til det fremtidsrettede bygget.
Ved Sinsenkrysset i Oslo er det 26 000 m2 store legevaktsbygget ferdigstilt og klart for åpning høsten 2023. Det nye bygget i Trondheimsveien har mange fremtidsrettede løsninger og skal miljøsertifiseres til BREEAM Excellent. EMV arbeidet målrettet for å imøtekomme kravet.
Byggherren er Oslo kommune ved Oslobygg KF, og entreprenør for prosjektet er Skanska AS. Det har vært et godt samarbeid for å finne gode, praktiske og dekorative løsninger.
EMV har levert innvendige trapper og tre unike fallsikringsrekkverk.
Utendørs er det levert pergola til den 5 000 m2 store parkeringskjelleren, innkledde stålsøyler, ambulansedekke og sykkelparkering. I tett samarbeid med prosjektets arkitekt, skapte EMV ståldekor til flere deler av Bylegevaktens fasade.
“Vi har hatt et godt samarbeid med EMV hele vegen, og har ingenting å utsette. Jeg vil trekke frem at suksessfaktoren i dette prosjektet var å ha med leverandører og underentreprenører inn i prosjekteringsfasen. Det er viktig for oss å spille på lag med våre samarbeidspartnere, som tross alt er de som skal utføre leveransen.”
– Sindre, prosjektleder i Skanska AS
Fallsikringer i trappene
Det mest spesielle i leveransen var flere spesialtilpassede horisontale fallsikringer i trappene. Fallsikringene skal hindre at folk skader seg selv ved fall. Løsningen består av et nett med 32 stramme og parallelle vaiere på rekkverksmodulene i trappeoppgangene. Vaierne på 8 mm ble montert i trapperommet med 10 cm mellomrom i et sikksakk-mønster, noe som vil gjøre det umulig for folk å falle gjennom nettet. Det er laget lignende løsninger før, men det som er spesielt i Oslo Bylegevakt, er det lange vaierspennet oppover veggen som går over flere etasjer. Fallrekkverket ivaretar sikkerhetsformålet, men vaiermønsteret har også en arkitektonisk, dekorativ effekt.
Den store avstanden mellom trappenivåene, i kombinasjon med de store vinklene mellom vaierne, ga et stort spenn. Dette skapte noen utfordringer og gjorde at monteringen måtte tilpasses underveis, og den optimale løsningen ble skapt ved tett samarbeid med leverandøren av vaierne, Vaiernett AS.
I tillegg til denne vaierløsningen, ble det laget en annen løsning for vertikal fallsikring i en mindre garderobetrapp. Løsningen ble laget med to trekanter av 2 mm vaiere som følger trappeåpningen, samt en håndløper. Metoden heter X-TEND, og er en slank, luftig og plassbesparende måte å imøtekomme fallsikringskravet på. Slik montering av nett egner seg godt for trange rom der det ikke er plass til spilerekkverk, samtidig som det beholder både innsikt og utsyn.
“Løsningen, med parallelle vaiere som krysser trappeøyet fra vange til vange i et diagonalt mønster, er noe utenom det vanlige. Et slikt design hadde verken EMV eller vi vært borti før og det ble litt prøving og feiling både med produkter og montasje. Men det løste seg, og det er typisk EMV, slik vi kjenner dem – som en dyktig og løsningsorientert kunde som får det til. Derfor er det alltid spennende å få bidra med produkter og produktveiledning i EMV sine leveranser.”
– Arild, Vaiernett AS